Ziektebeelden

Bloeddruk1

APS

Wat is het antifosfolipiden syndroom (APS)?
Het antifosfolipiden syndroom is een auto-immuun ziekte en kenmerkt zich door bepaalde afwijkende bloedtests in combinatie met verhoogde bloedstolling, waardoor trombose kan ontstaan. Daarnaast kunnen patiënten met het antifosfolipiden syndroom een verlaagd aantal bloedplaatjes hebben en kunnen er vaker complicaties in de zwangerschap ontstaan, zoals herhaalde miskramen.

APS kan opzichzelfstaand voorkomen. 50% van de APS-patiënten hebben alleen APS. Ongeveer 30% van mensen die systemische lupus erythematodes (SLE) hebben, hebben ook APS. Als men alleen APS heeft, is de kans klein dat zich later alsnog SLE erbij ontwikkelt.

Zoals bij de meeste auto-immuun ziekten komt APS vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. 60% is vrouw, 40% is man. De ziekte openbaart zich meestal tussen het 20ste en 40ste levensjaar.

De ziekte is ook bekend onder de naam Hughes syndroom. Deze naam is afkomstig van de Engelse arts professor Hughes, werkzaam in de lupuskliniek te London, die de ziekte voor het eerst heeft beschreven. Beide namen lopen soms wat door elkaar, het meest gangbaar wereldwijd is echter het antifosfolipiden syndroom, afgekort als APS.
Het antifosfolipidensyndroom als aparte entiteit is pas erkend in 1985 en daardoor is er nog niet zo veel over bekend en is er erg weinig informatie over te vinden. Er is nog veel onderzoek nodig om de ziekte beter te kunnen begrijpen en betere behandelingen te kunnen ontwikkelen.

Klachten
Antifosfolipiden antistoffen zijn zowel met verstopping (trombose) van aderen (venen) als slagaderen (arteriën) geassocieerd. Zowel grote als kleine vaatjes kunnen verstopt raken.

De symptomen die kunnen voorkomen bij APS zijn:
- Trombose in het been. Dit is de meest voorkomende trombose in een ader bij mensen met APS; minder vaak voorkomend is trombose in een arm
- Longembolie (een stolsel dat losgeschoten is uit een trombose in een ader elders in het lichaam en dat met het bloed wordt meegevoerd en vastloopt in de slagaderen van de longen)
- In de hersenen: - hoofdpijn / migraine - evenwichtsstoornissen / duizeligheid - geheugenverlies - voorbijgaande beroerte (TIA) - herseninfarct (beroerte, CVA)
- In het hart: - aantasting van de hartkleppen - hartinfarct
- Complicaties bij zwangerschappen
- In de bloedvaten/huid: - Livedo reticularis, een roze tot donkerblauw gekleurd grof netwerkvormig patroon in de huid - Fenomeen van Raynaud, het onder invloed van koude of emoties optreden van “dode” vingers en/of tenen die van wit tot rood-paars kunnen verkleuren
- Te weinig bloedplaatjes (trombocyten), te merken aan het snel krijgen van blauwe plekken en soms ook moeilijk te stoppen bloedingen.
- Extreme vermoeidheid
- Incidenteel kan de functie van de nieren of de lever verslechteren door stolsels in deze organen
- In de ogen: Door kleine stolseltjes in de bloedvaatjes van het oog kan plotseling zichtverlies of gedeeltelijk zichtverlies in een oog voorkomen. Ook kunnen lichtflitsen en zig-zag patroontjes bij een migraine-aanval veroorzaakt worden.

Schrik niet: Deze symptomen komen (gelukkig) niet allemaal voor bij elke patiënt, maar net als bij SLE kunnen één of meerdere van deze symptomen zich per patiënt voordoen.

Kijk voor meer informatie over APS op de website van de NVLE.

Research

Publicaties over niet-medicamenteuze behandelmogelijkheden bij sclerodermie

Publicaties over niet-medicamenteuze behandelmogelijkheden bij lupus

 

Zorgzoeker

Zoek een professional bij u in de buurt met de zorgzoeker >>