Actueel

NB Eular

Onderzoeksresultaten gepresenteerd op EULAR

Zaterdag 14 juni presenteert Linda Willems, onderzoeker van de Sint Maartenskliniek, haar resultaten van een literatuuroverzicht over de effectiviteit van niet-medicamenteuze behandelingen bij sclerodermie op de EULAR. Dit literatuuroverzicht werd uitgevoerd in het kader van NVLE connect. 

Uit het literatuuroverzicht blijkt dat we helaas geen aanbevelingen kunnen doen over de niet-medicamenteuze zorg bij sclerodermie. De bewijskracht wordt beperkt door de grote verscheidenheid in interventies die onderzocht zijn; de inhoud van interventies varieerde van paraffine pakkingen, ultrageluid, handoefeningen tot biofeedback. Verder ging het over het algemeen om studies bij een beperkt aantal patiënten.

Als onderzoekers concluderen we dan ook dat het belangrijk is om eerst op internationaal niveau overeenstemming te bereiken welke niet-medicamenteuze behandelingen bij sclerodermie het meest relevant zijn. Daarnaast is het belangrijk dat  (internationale) samenwerkingsverbanden opgericht worden om te zorgen dat er grotere studies uitgevoerd kunnen worden met grotere patiënten aantallen.

Zorgzoeker

Zoek een professional bij u in de buurt met de zorgzoeker >>